Igrate li šah online?

Sjećam se svoje prve računalne igre šaha. Bilo je sporo i glomazno, s vremena na vrijeme predvidljivo, ali mi je svejedno moglo pobijediti hlače tri puta od četiri. Moj najdraži partner s kojim sam igrao šah bio je moj otac, ali budući da je radio tako dugo, često nije bio tu da igra partiju sa mnom. Unatoč tome, kada je bio, to je bila eksplozija. Svake nedjelje igrali bismo barem dvije utakmice. Moja mama bi razgovarala telefonom s prijateljicom ili čitala knjigu dok bismo sjedili u dnevnoj sobi, slušali Chopina i igrali šah.

Kad sam odrastao i odselio se na fakultet, online šah mi se isprva činio kao loša zamjena. Nažalost, šahovski se klub sastajao u čudnim i nezgodnim trenucima, a ja sam rijetko imao dovoljno vremena da se nađem s prijateljima i dobijem partiju ili dvije uz piće. Nakon nekog vremena, zapravo, zavolio sam igrati šah online. Šahovski simulatori su se dosta razvili od mog prvog. Čak su i besplatne online igre šaha bile dovoljno dobre da pobijede sve osim velemajstora. Učenje šahovske strategije nije lako zanimanje, a pojedinosti dizajniranja savršene šahovske simulacije računalni tehničari su tako opširno proučavali da su danas čak i šahovski programi niske razine nevjerojatni.

Nakon nekog vremena, pronašao sam internetsku stranicu za šah na kojoj možete igrati protiv drugih ljudi. Ovo je bilo savršeno za mene. To je značilo da u bilo koje vrijeme, danju ili noću, mogu ostaviti ono što radim i otići uzeti igru. Nije uvijek bilo nekoga na raspolaganju za igranje šaha na mreži, ali kad je bilo, bilo je pravo. Čak sam saznao da se možete dogovoriti da igrate protiv određenih protivnika. Moj se tata sve više uključivao u internet, a kako smo živjeli tako daleko, mislio sam da bi nam to bio odličan način da se tu i tamo družimo. Pokušali smo se igrati preko telefona, opisujući koordinate kretanja naprijed-natrag, ali je telefonski račun postao preskup. Međutim, s online šahom bilo je besplatno.

Danas opet moram igrati šah s tatom. Postao sam puno bolji nego što sam bio – toliko dobar, zapravo, da ga mogu pobijediti više puta nego on mene! Ponosan je na mene i volim što mogu ponovno provoditi vrijeme s njim. Nevjerojatno je kako nas tehnologija može približiti!