Online udžbenici

Pohađanje novih kolegija na fakultetu obično znači i kupnju novih udžbenika, ali za mnoge predmete profesor bi mogao pružiti lektiru putem interneta, štedeći studentima mnogo muke, vremena i što je najvažnije, novca jer studenti ne moraju stajati u dugim redovima, vuci teške knjige uokolo i bjesomučno traži najbolje ponude. Teoretski ima puno smisla dopustiti studentima pristup online udžbenicima jer u svakom slučaju nije da ćete pročitati cijelu knjigu od riječi do riječi, a vjerojatno ćete na kraju ipak prodati udžbenik za mnogo nižu cijenu od vrijedi. Kada čitate na internetu, morate pročitati samo ono što je u osnovi neophodno. A ako stvarno želite cijeli udžbenik, oni su često dostupni na internetu u pola cijene.

Ipak, postoje oni koji više vole listati staromodne papirnate stranice nego listati i kliktati online udžbenik na ekranu računala. Jedan nedostatak online udžbenika je taj što ih ne možete imati točno ispred sebe kako biste istaknuli važne točke, što je veliki dio proučavanja gradiva. Mnogi učenici na kraju ispisuju stranice kako bi mogli izravno pisati na tekstu, pa internetski udžbenici ionako troše papir. Također, instruktori često ispisuju stranice teksta kako bi ih pregledali u nastavi. Za uštedu papira svatko bi morao imati laptop, a onda bi to koštalo puno novca. Još jedan potencijalni problem online udžbenika je potencijalno naprezanje očiju zbog stalnog buljenja u ekran, iako bi neki mogli tvrditi da bi škiljenje na papirnate stranice pod prigušenim svjetlom moglo proizvesti isti učinak.

Postoje i druge moguće opcije za korištenje online udžbenika ili “pravih” udžbenika. Možete pokušati posuditi u knjižnici ili kupiti knjigu od prijatelja koji je ranije pohađao tečaj. Ili biste mogli proći kroz tečaj bez korištenja udžbenika – nije preporučljivo, ali nije nemoguće, ovisno o opterećenju predmeta. Uostalom, često postoje učenici koji kupuju udžbenik, ali ga rijetko koriste, a to je u osnovi isto kao da nemate udžbenik osim što ste potrošili novac za njega i imate ga kao svojevrsnu sigurnosnu mrežu. No, koju god odluku studenti donesu je na njima, jer svaki student ima svoje okolnosti i stil studiranja. Ono što je doista važno jest da li dobro idete u razredu ili ne, bez obzira na korištenje online udžbenika ili drugih sredstava.