Hoće li plin pojeftiniti?

Većina nas zna cijenu goriva i uvijek je vrijedna. Po čemu se cijene nafte razlikuju od ostalih roba koje možete kupiti u svojoj trgovini? Nafta, za razliku od ostalih proizvoda i usluga, pokorava se ne samo zakonima ponude i potražnje nego i zakonima geologije. Ne možete napraviti više  morate raditi s onim što je dostupno. Ako se pitate ostajemo li bez nafte, budite uvjereni da nismo. Rezerve nafte koje postoje vjerojatno će trajati još 100 godina. Međutim, treba imati na umu da iako ima dovoljno, većina je izvučena. Stručnjaci teoretiziraju jesmo li dosegli ono što se naziva “Hubbertov vrh” gdje je 50% rezervi nafte iscrpljeno, a preostalih 50% postaje sve teže i skuplje za vađenje. Ako jesmo, očekujte porast cijena naftnih pumpi tijekom sljedećih godina.

Moramo prihvatiti da je doba jeftine nafte sada dio povijesti i da će niske cijene naftnih pumpi biti samo tragovi. Razmislite i kakav učinak politika može imati na cijene. Nevolje u Saudijskoj Arabiji ili politička nestabilnost u Venezueli ili Iranu mogu uzrokovati oscilacije cijena. Uzmite u obzir i prijetnju uragana i nagađanja, recimo u Venezueli. Svi ovi čimbenici igraju važnu ulogu u tome što se odražava na vašoj uljnoj pumpi. U ovom trenutku možda se pitate mogu li drugi izvori poput energije vjetra, solarne ili nuklearne energije spasiti dan. Da budemo optimisti, mogu i vjerojatno hoće, ali samo ako nadomjeste potrošnju. Iako možemo graditi nuklearne elektrane i podizati vjetroturbine, one neće dodati ni barel nafte svjetskoj opskrbi jer se nafta općenito ne koristi za struju. U nekim slučajevima, ove biljke će raditi na naftu i stoga nemaju dugoročno rješenje.

Budući da zemlje poput Kine i Indije doživljavaju žarki gospodarski rast, one potiču žeđ za naftom, a apetit svijeta za ovom robom zbog toga se neće smanjiti. Međutim, Amerika je i dalje najveći svjetski potrošač nafte i kao rezultat toga, ne očekujte da će cijene naftnih pumpi uskoro pokazivati znakove pada. Potreba za razvojem novih i učinkovitijih tehnologija postaje sve važnija kako se krećemo prema “Hubbertovom vrhu”. Inovacija će ovoga puta značiti preživljavanje energetske krize.