Terenski motocikli

Offroad je jedna od popularnih zabava ruralne američke kulture. Bilo da se radi o kartingima, kolima ili biciklima, Amerikanci vole izaći na vrata na svojim terenskim vozilima, pritisnuti gas i osjetiti navalu adrenalina.

Od svih dostupnih terenskih vozila, off road motocikli su vjerojatno najpopularniji. Nisu tako snažni ili stabilni kao ulični bicikli, off road motocikli nude veću agilnost i manju težinu, što im daje trikove i vrstu avanturističke vožnje za koju žive ovisnici o adrenalinu. Možete se spuštati niz blatne, šumovite staze ili se trkati s prijateljima kroz polja. Možete postaviti staze s preprekama ili jednostavno otići na laganu vožnju laganim tempom. Što god odabrali, bavite se jedinstvenom američkom prošlošću, onom koja postaje sve popularnija kako godine i desetljeća prolaze.

Off road motocikli se također koriste u sportu pod nazivom Motorcross, koji je stekao popularnost u posljednjih petnaestak godina zahvaljujući “ekstremnim” događajima poput X-Games i sličnih. U X-Gamesu, vozači će isprobati neke spektakularne trikove pred obično rasprodanim, zahvalnim mnoštvom. Postoje utrke, naravno, ali postoji i “freestyle” događaj u kojem će se jahač juriti uz hrpu zemlje visok čak 50 stopa, pritisnuti gas i uhvatiti nevjerojatan zrak. Dok lebde iznad tla kao neka mehanička ševa, oni zatim nastavljaju izvoditi trikove kako bi zapanjili um – puna prevrtanja od 360 stupnjeva, cijepanje, bočni udarci i slično. To je nešto što većina nas nikada ne bi uzela u obzir – mislim, kako vježbati skakanje od 50 stopa ili više u zrak? Što ako nešto krene po zlu? Imaju li ovi momci životno osiguranje?

Neki od najpoznatijih motorcross vozača su Travis Pastrana, Mike Metzger i Brian Deegan. I kao svi ljubitelji dobrih off-road motocikala, svi pokazuju prezir prema životu i udovima koji bi šokirao čak i najvatrenije tražitelje uzbuđenja.

Posebno je Pastrana svojom vještinom i smjelošću razbio kolektivnu svijest. Također je prešao u mainstream pojavljivanjem u nekoliko epizoda Jackassa, kao i u novoj MTV seriji Nitro Circus. Premda u posljednje vrijeme nije bio tako uspješan u natjecanju kao na početku desetljeća, više je nego nadoknadio svoj nedostatak trofeja svojom kolekcijom javnih nastupa i ulaskom u svijet poznatih osoba.